Logo Kamerkoor Vocoza

Ira Spaulding

Ira Spaulding studeerde bij Robert Simpson aan het Westminster Choir College in Princeton New Jersey (Bachelor of Music)Ira Spaulding en aan de Eastern Kentucky University (Master of Music zang en koordirectie). Hij heeft in de VS talloze recitals gegeven, zang, koordirectie en muziekliteratuur gedoceerd aan verschillende colleges en een grote verscheidenheid aan vocale ensembles gedirigeerd: oratoriumverenigingen, kerk- en jongenskoren, een vrouwenkoor en een jazzkoor.

In 1981 kwam hij naar Europa, waar hij een grote reputatie heeft opgebouwd als solist, koordirigent en docent.

In 1982 zong hij in Parijs, op uitnodiging van Jessye Norman, de baritonsolo bij de uitvoering en opname van Robert Wilson's productie Great Day In The Morning. Het jaar daarop zong hij in Jonge mensen op het concertpodium en debuteerde hij in het Concertgebouw met de soli in Händel's Messiah met het Amsterdams Philharmonisch Orkest. Sindsdien is hij, in het Concertgebouw en andere concertzalen in binnen- en buitenland, regelmatig te horen in onder meer de passies van Bach, requiems van Brahms, Fauré, Mozart en Verdi, de oratoria van Mendelssohn, maar ook in Gershwin's Porgy and Bess en de musicals Showboat en Oklahoma. Hij heeft recitals gegeven in verschillende steden in Engeland, Duitsland en België en in de Donausteden Passau, Wenen, Bratislava en Boedapest.

Ook in het kader van zijn werk voor American Voices, een stichting die de wereldwijde promotie van Amerikaanse muziek tot doel heeft, wordt Ira Spaulding regelmatig uitgenodigd om in het buitenland recitals te geven. Alleen al in het seizoen 2000-2001 bezocht hij voor American Voices Saoedi-Arabië, Malta, Tunesië, Griekenland, Bahrein, Litouwen, Albanië, Rusland, Bosnië, en - voor het eerst in Azië - Thailand, Maleisië, Cambodja, Laos en Myanmar. Behalve recitals staan bij deze bezoeken ook masterclasses en koorworkshops op het programma.  In 2004 zong Ira Spaulding onder andere in Belarus, Vietnam, Kiev en Kosovo. In 2005 was hij te vinden in Moscow, Nizhniy Novgorod, Sofia, Yekaterinburg, Kazakhstan, Moldova en Turkmenistan. Verder bezocht Ira Spaulding dat jaar Midden Amerika (El Salvador, Mexico en Argentinië), Brunei en Taiwan. In 2006 verzorgde Ira Spaulding Choral Master Classes voor het internationale gezelschap Feinarco in Italië. Hij is uitgenodigd dit het komende seizoen weer te doen. Op uitnodiging van de jubilerende dirigent Boris Tevlin heeft Ira Spaulding in januari 2007 voor het eerst in de Grote Zaal van het Conservatorium te Moskou het Moscow State Conservatory Choir gedirigeerd. In de zomer van 2007 zal hij voor de derde keer les geven in Taiwan.

Als dirigent heeft Ira Spaulding meegewerkt aan talloze producties, onder andere in het Concertgebouw met het Amsterdams Promenade Orkest. Hij was de vaste dirigent van het oratoriumkoor van de Universiteit van Amsterdam (1992-2001) met op het repertoire werken als Missa Solemnis van Beethoven, Psalmensymfonie van Stravinsky, Schicksalslied van Brahms, Requiem voor koor en jazzband van Lindberg en Magnificat van Bach. Ook dirigeert hij het kamerkoor Vocoza, dat concerten geeft in binnen- en buitenland, met een opvallend veelzijdig repertoire.

Ira Spaulding doceert aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij werd in Nederland gecoached door Aafje Heynis.

Per 1 september 2008 aanvaardt Ira Spaulding een betrekking als Choral/Vocal Professor aan de City College of New York (CCNY), een onderdeel van de City University of New York (CUNY). Hij wordt opgevolgd door Sanne Nieuwenhuijsen.

Beste Ira Spaulding,

Beroepsmatig toonde U uw rug aan het publiek;
als dirigent van VOCOZA vonden wij U uniek!
Nu keert U ons letterlijk en figuurlijk uw rug,
want U komt niet uit Amerika terug.

Bedankt voor de vele, muzikaal ontroerende stukken.
Succes  de laatste avond voor koor en dirigent:
ook dit afscheid , hoe moeilijk ook, zal lukken!!

Gerard en Ada de Reuver
12 juni 2008