Marten Smeding

Marten Smedingtenor

Marten Smeding was aanvankelijk een amateurzanger die het beroep van onderwijzer combineerde met diverse optredens, waarin voornanelijk liederen van Duitse en Franse componisten centraal stonden. N.a.v. een weddenschap deed hij mee aan het Internationaal Vocalisten Concours te Den Bosch, en haalde er tot ieders verrassing de demi-finale. Langzamerhand schoof hij op in de richting van het oratorium-vak, met vooral veel evangelist-partijen in de Bach-passionen. Zanglessen en coaching ontving hij o.a. van: Maria Pluister-Leentvaar, Gé Neutel, Bernhard Kruysen, Robert Holl en Henk Smit. Vanaf 1991 vestigde Marten Smeding zich als professioneel free-lance zanger.

Het was ook in dat jaar dat hij zich meldde bij de Nederlandse Opera, waar hij kort meezong in het koor, en al snel gevraagd werd enkele kleine rollen te zingen. Daarna auditeerde hij op diverse plaatsen en werd uitgenodigd partijen te zingen in de Vara-matinee, en ook in operahuizen zoals het Theatre Royal de la Monnaie in Brussel en de opera in Frankfurt am Main.

Zijn voorzichtig opschuiven van liederen, via oratorium naar de opera is het gevolg van een gestage stemontwikkeling. Bij de aanvang van zijn zangcarrière schreef een recensent nog: “Een heldere, lichte tenorstem, bijna tegen het timbre van een counter-tenor aan.” Twaalf jaar later verscheen een verslag over de opera Merlijn waarin Marten Smeding de rol van koning Arthur zong en waar men zelfs sprak van een “heldentenor.”

Opmerkelijk is dat Marten Smeding, hoewel nu in hoofdzaak operazanger, toch ook regelmatig teruggrijpt naar waar het begon: de liederen en het oratorium. Hij is daarmee één van de weinige tenoren die in dit soort partijen de dramatische wendingen ten volle kan benutten en niettemin toch ook de lichtere facetten aan bod kan laten komen.

Als liedzanger werkt Marten Smeding samen met de pianisten Wim Stoppelenburg (in Duits en Frans
repertoir, maar ook in composities van Stoppelenburg zelf) en Han-Louis Meijer (in repertoire van veelal Oost-Europese componisten alsmede Belcanto-repertoire).

Als operazanger zong hij hoofdrollen in opera’s van Verdi (La Traviata), Gounod (Faust), Beethoven (Fidelio), Strauss (Ariadne of Naxos) en Wagner (Der Fliegende Holländer). Daarbij werkte hij o a. samen met dirigenten als Simon Rattle, Hartmut Haenchen, Antonio Papano en Valery Gergiev. Daarnaast zingt hij ieder jaar in ons eigen land tientallen concerten met werken van Bach tot Verdi.

Marten Smeding zong vele malen voor radio en tv. Van hem zijn inmiddels enkele opnamen verschenen op CD, zoals de Lukas Passion (toegeschreven aan Bach) en Merlijn (een opera van Willem Pijper).